Is uw rieten dak aan renovatie toe? We adviseren u graag.

Renovatie

Een rieten dak ligt als een deken op uw huis. Naarmate het dak ouder wordt, zal het slijten en daardoor dunner worden.  Er komen slijtplekken in het dak en hierdoor komt de binding van het dak bloot te liggen.

Als het ouder wordende rieten dak nog in goede staat is, kan er gekozen worden voor opstoppen van het dak. Het rieten dak wordt schoongemaakt. Daarna word het dak weer op dikte gebracht. Hierna wordt het riet aangedreven. Het dak ziet het er weer goed uit en kan weer vele jaren mee. Tijdens onze werkzaamheden dekken we uw tuin af met zeilen om schade aan planten te voorkomen. Uw tuin wordt door ons schoon opgeleverd.

Onderhoud reparatie rieten dakSchoon gemaakt en opgestopt rieten dak.

Restauratie

Er komt een moment dat het dak niet meer te renoveren is. Het riet is vergaan, de binddraden zijn versleten en mogelijk is de onderconstructie aan vervanging toe. Een nieuw rieten dak is dan noodzakelijk.

Wanneer de houtconstructie in orde is, kan hierop na het verwijderen van het oude riet, een nieuw rieten dak worden aangelegd. Over het algemeen zal het oude rieten dak een open kapconstructie hebben. Dit betekend dat het rieten dak bevestigd is op panlatten. Nadeel hiervan is dat er veel warmte verloren gaat en minder brandveilig is. Als de houtconstructie te slecht is om hierop een nieuw rieten dak te leggen, kan deze door ons vervangen worden. Indien nodig kan door ons ook het loodwerk gedaan worden.

Over het algemeen wordt bij nieuwe rieten daken gekozen voor een gesloten kapconstructie (ook wel schroefdak genoemd). Hierbij worden platen, eventueel isolatie en een dampremmer op de dakspanten aangebracht. Het riet wordt aan de buitenkant op deze platen geschroefd. Voordeel is dat door isolatie stookkosten bespaart worden en het dak brandveiliger is. Het verschil tussen een traditioneel en een schroefdak is van buitenaf niet te zien.

Renovatie rieten schroefdakDwarsdoorsnede van een schroefdak.