Ieder dak heeft verschillende vlakken, hellingshoeken en rondingen.

  • Willem van den Bos Sr. rietdekker

Rietdekkersbedrijf W. van den Bos & Zn.

Oprichter van het bedrijf, Willem van den Bos kwam uit een rietdekkersfamilie. Hij heeft in 1917 in Voorschoten het Rietdekkersbedrijf W. van den Bos & Zoon gevestigd. Zijn zoon Joop van den Bos heeft het bedrijf overgenomen en kleinzoon Hans is sinds 1978  eigenaar van het bedrijf.

In de tijd van grootvader Willem werkte het bedrijf voornamelijk in Wassenaar en directe omgeving. Dit heeft geleid tot expertise van het rietdekken van villa’s. Belangrijk voor het bedrijf was en is schoon en netjes te werken zodat u als bewoner zo weinig mogelijk hinder van onze werkzaamheden ondervindt. Uw tuin proberen we zoveel mogelijk af te dekken met zeilen om schade aan planten te voorkomen.

Door de komst van gemotoriseerd vervoer is ons werkgebied uitgebreid, maar we werken nog steeds voornamelijk in de randstad.

Hans van den Bos Rietdekker

Foto: Joost Hoving

Hans van den Bos

Na mijn diploma timmerman ben ik bij mijn vader gaan werken. Dat was van onder af aan beginnen; slopen van een oud dak, opruimen, riet sorteren, materiaal naar boven brengen. Daarna  ging ik onder begeleiding van een ervaren rietdekker het dak op om het vak te leren. Het ambacht Rietdekken ligt mij zeer na aan het hart. Ik heb daarom ook een opleiding tot leermeester gevolgd en leerlingen opgeleid die nu als zelfstandig rietdekker werkzaam zijn.

Als bestuurslid van de Vakfederatie Rietdekkers heb ik meegewerkt aan het opzetten van een beroepsopleiding voor rietdekkers. Een aantal jaren heb ik deel uitgemaakt van de examencommissie. Er is in de loop der jaren veel veranderd. Vroeger werd het riet op een latten constructie gebonden; het traditionele dak. Nu gebeurt dat op een gesloten onderconstructie; het schroefdak. Hiermee is brand sneller te bedwingen en breidt minder snel uit.

Het toepassen van riet op innovatieve manieren is in opkomst. Het is mooi om te zien dat dit oude ambacht hierdoor nieuw leven wordt ingeblazen. Ik ben dagelijks op het dak te vinden. Het werk verveeld nooit. Ieder dak heeft verschillende vlakken, hoeken, hellingshoeken en rondingen. Dat maakt het werk afwisselend.